Як вибрати брекет-систему?

Якщо Ви вирішили пройти ортодонтичне лікування із застосуванням брекет-системи, то одне з перших питань, яке постало перед Вами, буде вибір брекет-системи. Сьогодні в арсеналі лікаря-ортодонта існує безліч модифікацій цього апарату, що розрізняються за безліччю параметрів. Для пацієнтів же найважливішим параметром є зовнішній вигляд брекет-системи, а він повністю залежить від того, з якого матеріалу виготовлені самі брекети. Зараз для виробництва брекет-систем компанії використовують найсучасніші технології, намагаючись зробити систему менш помітною, а лікування швидшим, зручнішим і ефективнішим.

Оскільки для пацієнта зовнішній вигляд брекетів є одним із вирішальних чинників вибору брекет-системи, то і всі варіанти систем ми розділили за застосовуваними для їх виробництва матеріалами: металеві, пластикові, керамічні. Також в окрему групу доцільно виділити лінгвальні брекет-системи.

 

Металева (лігатурна) брекет-система.

Металеві брекет-системи – це найстаріший і найменш естетичний варіант брекет-систем, який досі дуже активно використовується і не збирається здавати своїх позицій. Чому ж, незважаючи на появу сучасних матеріалів, пацієнти та лікарі обирають металеві брекет-системи?

Один із найважливіших плюсів цього типу систем – їхня відносно невисока вартість. Металеві брекет-системи – це найдешевший тип брекет-систем (хоча тут потрібно сказати “відносно дешевий”), тобто все ортодонтичне лікування коштуватиме менше, ніж, наприклад, на керамічних системах.

Другий позитивний момент полягає в багатому асортименті різних варіантів металевих брекет-систем, хоча це здебільшого матиме значення для лікаря.

Хоча це може здатися дивним, але невисока естетичність є не тільки основним мінусом металевих брекетів, а й одним із їхніх плюсів. Наприклад, у США ортодонтичне лікування дитини є певним символом забезпеченості та статусу сім’ї загалом, тобто це “модно”. Тому багато батьків, а іноді й самі діти, обирають лікування на металевій брекет-системі часто не через міркування будь-якої економії коштів, а через міркування більшої помітності системи. Можна сказати, що металеві брекет-системи мають традиційний і класичний вигляд.

Золота металева брекет-система.

Ще одним видом металевих систем є “золоті” брекет-системи. За своїми властивостями не відрізняючись від традиційних, зовні вони мають більш нетрадиційний і елітарний вигляд, що дає змогу підкреслити індивідуальність і статус власника. Деякі компанії, крім “золотих” брекетів, виробляють так само “золоті” щічні трубки та ортодонтичні дуги, даючи змогу зробити брекет-систему повністю золотою. Всі перераховані моменти часто переважують міркування естетичності, і пацієнти зупиняють свій вибір саме на металевих брекетах.

 

Самолігуюча (безлігатурна) брекет-система.

Безлігатурні самолігуючі, або самолігуючі брекети – це один із сучасних видів брекет-систем. Свою назву вони отримали завдяки відсутності лігатур, які вважаються стандартним елементом кріплення замочків (брекетів) до дуги в класичних лігатурних брекетах. У безлігатурних брекет-системах дугу кріплять до самого замочка за допомогою спеціальної непомітної для ока засувки, кліпси або фіксатора, а звичні зв’язувальні елементи у вигляді металевих лігатур або еластичних кілець відсутні.
Ще одним плюсом самолігуючої брекет-системи є те, що вона, на відміну від лігатурних брекетів, не потребує частої корекції та заміни елементів. Під час носіння класичних систем доводиться досить часто міняти самі лігатури через їхнє ослаблення або – у випадку з еластичними лігатурами – через зміну кольору.

 

Лінгвальна брекет-система.

Останнім часом з’явилися внутрішні (лінгвальні) брекет-системи, вони виготовлені з металу і фіксуються на внутрішній стороні зубів. Головна перевага лінгвальної брекет-системи – її непомітність. Але є деякі мінуси.

Основних недоліків у лінгвальної брекет-системи два: висока вартість (вища, ніж лікування з керамічними брекетами за традиційною технікою) і порушення дикції на початку лікування. Протягом короткого часу язик пристосовується до зменшеного об’єму порожнини рота, і мова набуває звичного характеру. Так само при застосуванні лінгвальних брекетів трохи складніше проводити гігієну порожнини рота.

Керамічна брекет-система.

Керамічні брекет-системи – це  непомітний і дорожчий тип брекет-систем (якщо не враховувати лінгвальну техніку). Колір керамічної конструкції підходить під будь-який відтінок зубної емалі, завдяки чому вона не така помітна, як звичайні металеві брекети.  За міцністю керамічні брекети поступаються металевим. Сама по собі кераміка досить міцна, але схильна кришитися, тому брекети з цього матеріалу вимагають обережнішого поводження і їх складніше знімати, ніж металеві системи.  До мінусів керамічної брекет-системи ще можна зарахувати  тертя між пазом брекета і дугою (що може трохи збільшити час лікування).

Сапфірова брекет-система.

Усі керамічні брекети можна розділити на дві категорії: полікристалічні та монокристалічні. Полікристалічні брекети випускають більшість виробників, їх вирізняють хороші естетичні властивості та різного ступеня матовість і часткова непрозорість поверхні.

Монокристалічні брекети – це найдорожчі та найестетичніші керамічні брекети, їх ще називають “сапфіровими”. Сапфірові брекети виготовляють із сапфіра медичного призначення, який вирощують за тією ж технологією, що й кристали для ювелірної та годинникової індустрії. Однак на виході ми отримуємо далеко не класичний синій сапфір. Штучні камені безбарвні та прозорі, а при контакті зі слиною стають і зовсім непомітними, але варто тільки світлу впасти на кристал, як той починає переливатися. Така унікальна техніка огранювання перетворює сапфірові брекети на стильну прикрасу.
До плюсів сапфірових брекетів, крім естетики, можна віднести їхню особливу міцність. На відміну від кераміки, в основі штучного сапфіра лежить кристалічна решітка, завдяки чому цей матеріал здатний витримати навіть найсильніші навантаження.

 

Керамічна самолігуюча (безлігатурна) брекет-система.

Керамічні самолігувальні брекети мають усі плюси металевої самолігувальної системи, але малопомітні як керамічні. З мінусів – висока вартість

 

Лікар-ортодонт допоможе вам у виборі брекет-системи.